Refleksjonsnotat 75 studiepoeng



Refleksjonsnotat 3 – vitenskapsteori:

Diskuter egen vitenskapsteoretiske posisjon. 

Innledning


Dagens kunnskapssamfunn og skolevirkelighet er stadig i endring. Den raske utviklingen av digital teknologi og den økende bruk av sosiale medier utvikler stadig nye former for samarbeid og læringsarenaer. «Ut fra sine kulturelle erfaringer utvikler menneskene strategier for å huske, å forstå, å resonnere, å lese, å løse ulike typer problemer, å vurdere og bedømme situasjoner, å argumentere og å benytte ulike slags verktøy. Læring må derfor forstås som noe dynamisk og foranderlig» (Säljö, Roger, 2006:66 ).  Dette gir skolen flere læringsarenaer og flere samarbeidsmuligheter for læring. Hvor godt er skolen forberedt på teknologibaserte aktiviteter i undervisningen, og hvordan kan dette brukes til å samarbeide med museumsaktiviteter?   
                                                                                                                                                  Mitt forskningstema i masteroppgave er hvordan bruke digital teknologi i samarbeid skole og museum, for å støtte og videreutvikle kunnskap og læring innen kunst, design og arkitektur?


Diskusjon om egen vitenskapsteoretisk posisjon


Vitenskapsteori dreier seg om hva forskning er – altså å produsere kunnskap. Forskning er viktig i samfunnsutviklingen. OECD definisjon på forskning er :  en systematisk og metodisk søken etter ny kunnskap og nye ideer.

 Vitenskapsteori dreier seg altså om å kartlegge og analysere hva som er et vitenskapelig fags oppgaver, arbeidsmåter og metoder, analyseformer, resultater og rolle i samfunnet og hvilken kunnskap som er sann og gyldig. (Kjell Emil Granå)

Alvesson, og Sköldberg skriver i innledningen i boken «Tolkning och reflection» om forskerens tilstedeværelse og tolkningsarbeid, at man som forsker studerer fenomener i sine naturlige omgivelser og prøver å forstå eller tolke fenomen ut fra betydningen menneskene gir dem (s :17). Vitenskapsteori dreier seg altså om å kartlegge og analysere hva som er vitenskapelige oppgaver, arbeidsmåter og metoder, analyseformer, resultater og rolle i samfunnet.

«Når man skal undersøke et fenomen, er det mulig å velge mellom flere perspektiver. Valg av perspektiv får avgjørende betydning for hvilke sider av virkeligheten man avdekker. Å velge perspektiv betyr at oppmerksomheten rettes mot et spesielt område av fenomenet.

Det dreier seg om å avgrense, og følgelig utelukke andre områder som for anledningen ikke
hører med til fenomenet. Det er som å bruke en lommelykt i mørket. Bare deler blir
opplyst, mens det meste forblir i mørket» (Johannessen, Tufte og Kristoffersen, 2010, s.
48).
Wenger sier det på en annen måte: «Et perspektiv er ikke nogen oppskrift; det siger
Ikke noget om hvad man præcis skal gøre. Det er snarere en vejledning i hvad man skal
lægge mærke til, hvilke vanskeligheter man kan vente og hvordan man skal gribe
problemer an» (Wenger, 2004, s: 20).
Empirisk forskning er forskning basert på erfaring om og iakttakelser av fenomener og hendelsesforløp.(Wikipedia )
Det var to ulike grunnholdninger innen vitenskapelige kulturer Humaniora og naturvitenskap. Det var å forstå og forklare.
«En positivistisk orientert vitenskap søker årsaksforklaringer (Store norske leksikon).
Hermeneutikken ble utviklet som metode innenfor kulturvitenskapene som en forskende forståelse av i motsetning til søken etter årsaksforklaring. Hermeneutikken kalles fortolkning eller forståelseslære. Den filosofiske hermeneutikken  er inspirert av fenomenologien og utformet av den tyske filosofen Hans- Georg Gadamer. Han så på forståelsen som noe grunnleggende for alle mennesker og at forskeren var sentral i forskningsprosessen. Den hermeneutiske tradisjonen vektlegger opplevelse og fortolkning av mening og hensikt. Alle vil oppfatte sin egen virkelighet ulikt basert på egne erfaringer og tolkningene av disse. Helheten forståes og tolkes ut fra delene og vår forståelse og oppfatning forandres og utvides gjennom tolkningsprosssen.
Den hermeneutiske sirkelen er et viktig begrep. Alle mennesker bringer sin forståelseshorisont eller førforståelse med sine holdninger og oppfatninger inn i forståelsesprosessen, i tolkning av mening. Delene forstås og fortolkes ut fra helheten, og helheten forstås og fortolkes ut fra delene. På den måten forandres og utvides vår oppfatning og forståelse av delene og helheten gjennom tolkningsprosessen.
 Særtrekk ved hermeneutikken ligger som kjent i fortolkning rundt tilnærming til kunnskap, mens fenomenologi heller søker forståelse. «Mens fenomenologer typisk er interessert i å illustrere hvordan mennesker opplever fenomener i sin livsverden, er hermeneutikere opptatt av fortolkningen av mening» (Kvale og Brinkmann, 2009, : 33).
Ut fra fenomenologisk perspektiv er det menneskenes opplevelse av sin verden, hvordan bevisstheten retter seg mot verden og objekter.
Kommunikasjon og samhandling er viktig for at læring skal skje. Læring inngår i mange sammenhenger og skjer på ulike måter; i hjemmet, i vennekretsen, i skolen og så videre. Læringsomgivelsene er noe som påvirker undervisningens form og innhold. ( Hoem , Jon 2005:3)
Museene utvikler formidlingsopplegg for barn og unge og også tilpasset de ulike undervisningsemner i skoleverket.
«I et sosiokulturelt perspektiv forstår en læring som et spørsmål om hvordan individer nyttiggjør seg (det vil si approprierer) kunnskap og ferdigheter som de blir eksponert for. Et viktig utgangspunkt for å forstå læring er derfor at en betrakter kunnskap og læring som situert, det vil si som noe som vokser fram av sosiale praksiser. » (Säljö, Roger 2006 :63)
Et sosialkulturelt syn på læring og undervisning har med å delta og utvikle kunnskaper i fellesskap med andre. Læring skjer i en sosial sammenheng (Säljö,Roger, 2006).

Sosiokulturelt perspektiv har sin opprinnelse med Vygotskij og viktig elementer er kommunikasjon og medierende artefakter. Håndholdt teknologi er som medierende artefakt.
I et sosiokulturelt perspektiv vil det å være bevisst de ulike sosiale prosesser som inngår i læring være viktig. Tilgang til en stor mengde  variert fagstoff gir nye metodiske utfordringer og nye muligheter for å samarbeide, utveksle presentere og skape ny kunnskap og mening. Læringsomgivelsene må i stedet forstås som noe som i seg selv påvirker undervisningens form og innhold (Hoem, 2005: 3).
Nøkkelfaktorer for å lykkes med å bruke den digitale teknologien har med hvordan den digitale kompetanse er hos både skolen og museumsformidlere. Ola Erstad definerer digital kompetanse vidt i boken Digital kompetanse i skolen. «Digital kompetanse er ferdigheter, kunnskaper og holdninger ved bruk av digitale medier for mestring i det lærende samfunnet» (:101).
Ut fra vitenskapelig ståsted og tema i masteroppgaven vil jeg bruke kvalitative metoder og tilnærming med observasjon og intervju, for å studere forholdet mellom digital teknologi, skole-museumssamarbeid og læringsutbytte.
«Metode er å etablere prosedyrer og teknikker for å komme fram til mest mulig relevant og pålitelig kunnskap om samfunnet. Dette er teorier hvordan informanter bør velges ut, hvordan data skal samles inn og hvordan data skal analyseres og tolkes.» (Johannessen, Tufte, Christoffersen s: 44) 
I kvalitative undersøkelsesmetoder bygger man på teorier om fortolkning (hermeneutikk) og menneskelig erfaring( fenomenologi ). I kvalitativ forskning er det sentralt å se på kompleksiteten og sammenhengen ved fenomener. De kvalitative metodene kan bidra med nye spørsmål og presentere flere nyanser og større mangfold.
Det er mange perspektiver på en og samme virkelighet. Målet må være å utforske meningsinnholdet i sosiale fenomener slik det oppleves for de involverte,  og da vil mitt perspektiv og posisjon få betydning for hva slags kunnskap som kommer fram.
I boken Det kvalitative forskningsintervju sier Kvale og Brinkmann «at samtale er grunnleggende for menneskelig samspill». Vi lærer folk å kjenne gjennom samtalen, og der kan de snakke sammen om sin livsverden. Det er en utveksling av synspunkter med struktur og hensikt mellom intervjueren og de som blir intervjuet. ( Kvale, Brinkmann 2009)
Det kvalitative forskningsintervjuet omtales som dybdeintervju eller semi-strukturert intervju. Jeg vil bruke både det åpne intervju og semi-strukturet intervju, som er mer et dybdeintervju. I det åpne intervjuet snakker elevene fritt, men i semi-strukturert intervju er det spørsmål intervjuer ønsker å utdype, komme nærmere inn på.
I forskningsintervjuet må man være bevisst de etiske problemer. Det er viktig å skape en god atmosfære for å snakke fritt. Men det kan være problem, hvis det er for nær sosial relasjon mellom intervjueren og de som blir intervjuet. ( Kvale og Brinkmann s:35) Begrepsbruken angående datakvalitet er annerledes ved bruk av kvantitative metoder i forhold til kvalitative metoder. Reliabilitet står for troverdighet i kvalitative metoder og validitet har i kvalitative metoder å gjøre om gyldighet, hvor godt man klarer å måle det man ønsker å undersøke.


Oppsummering 


Bruk av andre læringsarenaer som museum er sammen med dagens digitale teknologi har stort potensiale for å fremme kommunikasjon og samarbeid og kan støtte elevers utvikling og kreative prosesser.
Digital teknologi og digitale medier gir muligheter i formidling i museum og til samarbeid om andre museumsaktiviteter, for en kunnskaputvikling og en innovativ måte å lære om vår kulturarv.


Litteratur


Vygotskij, L. S. 2001. Tenkning og tale. Oslo: Gyldendal akademisk.
Wenger, 2004
Johannessen, Asbjørn, Per Arne Tufte og Line Kristoffersen (2010) Introduksjon til samfunnsvitenskapelig metode Abstrakt forlag, Kapittel 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17. (250 s)
Alvesson, Mats och Kaj Sköldberg (2008) Tolkning och reflektion : vetenskapsfilosofi och kvalitativ metod, Lund: Studentlitteratur.
Kvale og Brinkmann ( 2009)  Det kvalitative forskningsintervju
Hoem, Jon (2005): Digitale læringsomgivelsers kommunikasjonsmønstre http://www.infodesign.no/artikler/LMS_vs_PP_v10.pdf

 Digital skole hver dag (2005 ) Forskning og kompetansenettverk for IT i Utdanning www.itu.no       www.itu.no/filestore/Rapporter_-_PDF/DK_utredning.pdf

Idunn: Erstad, Ola, (2007), Den femte grunnleggende ferdighet – noen grunnlagsproblemer
Säljö, Roger. (2006). Læring og kulturelle redskaper. Om læreprosesser og kollektive hukommelsen. Oslo: Cappelen.
Kjell Emil Granå Vitenskapsteoretiske emner, Frydenlund 02.03.05
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar